Detský folklórny súbor Matičiarik

O nás

Tak to sme my ... najmenší, najmilší, plný rozprávkovo čistých dušičiek, veľkých zvedavých očí, štrbavých úsmevov a v hlávkach spústa huncútstiev.
 

onas1m


Naša zložka – ako samostatná – vznikla už v roku 1992, pod vedením Mgr. Vierky Potančokovej. Od roku 1993 prevzala vedenie najmladšej zložky teta Renka Dáliková.
Z pôvodného počtu 25 detí sa naše rady rozšírili a v súčasnosti u nás tancuje 50 – 60 detí už vo veku   3,5 – 7 rokov.
 

onas2m
Hravými formami nazeráme do klenotnice našej minulosti, plnej svojráznych detských, časom už zabudnutých rozprávok, riekaniek, piesní i generáciami overenej múdrosti.
Aj keď sme najmenší,  naše skúšky sú náročné  na  pozornosť a sústredenie, na prevedenie tanečných prvkov i na ich zapamätanie. Až po mnohých a mnohých hodinách cibrenia , trpezlivosti  a úsilia,  získavajú  naše tance  a v nich prevedené  množstvo tanečných  prvkov  ten správny grif.


onas3m onas4m


Máme mnoho obľúbených choreografií z Pohronia, Liptova i Podpoľania. Tie najkrajšie sú: Slúžila som v Bystrici, Na Koníka, Na cigánku,  Liptovské Vianoce... Zaujímavá pre diváka i našich tanečníkov  je veľmi obľúbená  tanečná choreografia „K nám k nám zo všetkých strán“, bola vytvorená spolu s najstaršou zložkou nášho  súboru, kde tí najmenší tancujú s našimi najstaršími „Matičiarikovcami“ spoločne, pod choreografickým vedením PhDr. Eriky Mesíkovej a Renaty Dálikovej.

Choreografia „O klobúčik, alebo ako dievky chlapcom halušky varili“ vznikla pri príležitosti 20. výročia založenia nášho súboru a na okresnej prehliadke detských choreografií v apríli 2011, sme sa s ňou dostali do ZLATÉHO PÁSMA, aj keď sme boli najmladší súťažiaci.

onas5m onas6m

Spoznali sme už prvý úspech, potlesk i slzy dojatia – od známych i tých úplne neznámych divákov. Tlieskali nám už v ČR  aj v ďalekom Taliansku, v roku  2006, 2008 a  naposledy v roku 2012.

Zúčastňujeme sme sa  na mnohých vystúpeniach v Banskej Bystrici i v jej okolí, ale aj folklórnych festivalov v Heľpe, ponického festivalu „Zdola ponickýho mlyna“, kde sme získali už dva krát 1. miesto a Cenu diváka. Každý rok sa zúčastňujeme na banskobystrickom festivale „Na baňu klopajú“, ktorého sme zároveň aj spoluorganizátorom.

Dlhoročne spolupracujeme s FS URPÍN s programom ,,Od Kataríny do Vianoc“ kde ponúkame prierez predvianočných a vianočných zvykov.

onas7m onas11m
onas8m onas10m

A čo máme nové? No predsa zas nový tanček, alebo ak chcete tanečné divadlo ,, Do školy“. Jeho dej sa odohráva sa dávno, v časoch keď deti do školy len v zimných mesiacoch chodili ... ale viac Vám neprezradíme príďte sa pozrieť ...

Dedicated Cloud Hosting for your business with Joomla ready to go. Launch your online home with CloudAccess.net.