Detský folklórny súbor Matičiarik

O nás

stredni

Po tom, čo sa deti u najmladších naučia, ktorá je pravá a ľavá noha, ako sa hýbať do rytmu a prekonajú hanblivosť a strach z pódia, prichádzajú ku nám. V strednej zložke tancujú deti vo veku 7-13 rokov. Tu sa ich snažíme pripraviť do života tanečníka - folkloristu, pričom postupne zažijú, aké je to byť samostatný, zbaliť si sám kroj, budovať si kondičku a učiť sa rozličné prvky, tance a piesne z regiónov Slovenska, naučiť sa rozmýšľať samostatne, ale aj v kolektíve, pretože ten je vždy najdôležitejší.

Stredná zložka bola od založenia súboru v roku 1990 pod vedením PhDr. Zuzany Drugovej - etnografky a tanečnice z Lúčnice. Za 25 rokov jej vedenia odtancovali "stredniaci" stovky vystúpení doma i v zahraničí, v divadlách i na chodníkoch, súťažne i pre radosť.

Matičiarik II. postúpil na Celoslovenskú súťažnú prehliadku DFS v roku 1997 s choreografiou „Jar na Horehroní“, v roku 1999 – „Neožením sa ja ešte“ a v roku 2007 – „A tá Lojzka Čibová ...“

Na festivale párov do 12 rokov sa deti predstavili vo Francúzsku, Česku, Rusku, Belgicku, Mexiku, Bulharsku, Venezuele, či Kostarike, pričom v roku 2010 hostil Matičiarik tento prestížny festival doma, v rámci svojho pravidelného DFF "Na baňu klopajú...", ktorý organizuje s pomocou mnohých dobrovoľníkov a sponzorov každú jeseň od roku 2008.

 

Od roku 2012 pracuje so strednou zložkou Matúš Druga - tanečník, choreograf a pedagóg, ktorý poňal tanečnú prípravu detí po svojom. Pod jeho vedením sa za niekoľko mesiacov posunuli od cibrenia prvkov až k tanečnej improvizácii rôznych typov tancov, či zvládaniu komplikovaných choreografií. Dve z nich zožali zlaté pásmo na krajských súťažiach v rokoch 2013 a 2015. "Hrochockie Derele" a "Obrtni sä seďem rás, keď malého brata máš..." zaujali nielen svojou náročnosťou, ale aj spojením detskej hravosti a prirodzenej tanečnosti detí - interpretov.

S heslom "Nikdy nevieš všetko" od nás neodchádzajú len deti, ale hotoví tanečníci, ktorí sú pripravení učiť sa ďalej a venovať sa tomu, čo ich v živote bude ešte dlho tešiť.

 

Dedicated Cloud Hosting for your business with Joomla ready to go. Launch your online home with CloudAccess.net.